Kanali 7...

Demokratët e trajtojnë ditën e parë të dëgjimeve të Amy Coney Barrett, si një tubim fushate

Nga Tucker Carlson – Gazetar i Fox News:

Dita e parë e seancave gjyqësore të gjyqtares Amy Coney Barrett, ishte e çuditshme për një arsye të veçantë. Pothuajse asnjë nga sulmet ndaj Barrett dhe natyrisht, kishte shumë prej tyre, nuk kishte të bënte me punën që ajo po përpiqet të kryejë.

Gjykata e Lartë në Amerikë, ekziston vetëm për të përcaktuar nëse ligjet që politikanët shkruajnë janë në përputhje me Kushtetutën e Shteteve të Bashkuara. Kjo është arsyeja pse ekziston një Gjykatë e Lartë. Gjyqtarët e Gjykatës së Lartë nuk bëjnë ligje sepse nuk zgjidhen nga votuesit. Kështu funksionon demokracia, vetëm njerëzit që zgjidhen duhet të bëjnë ligje.

Demokratët do të donin ta ndryshonin atë sistem. Ata e kuptojnë që Kongresi është një organ konservator i qenësishëm i vogël. Kongresi nuk do të ndryshojë kurrë vendin brenda një nate në një mënyrë radikale, sepse votuesit nuk duan ndryshim rrënjësor brenda natës. Ata kurrë nuk e bëjnë. Pra, nëse do të keni një revolucion, nëse do të ribëni Amerikën, do të duhet ta bëni nga lart. Dhe do të duhet ta imponosh atë te njerëzit. Dhe e majta do të donte që Gjykata e Lartë si instrumenti i tyre ta bënte atë një lloj super-Kongresi me një mandat të përjetshëm. Imagjinoni një fuqi të tillë. Nuk ka asgjë që nuk mund të bësh.

Pra, pasi ta kuptoni këtë perspektivë, e cila është perspektiva e tyre, dëgjimi i Amy Coney Barret të hënën bënte sens. Demokratët kaluan orë të tëra duke folur për ligjin 2009 të ObamaCare. Në fillim ishte bezdisëse. Nëse po intervistoni dikë për Gjykatën e Lartë, ekziston vetëm një pyetje e rëndësishme në lidhje me ObamaCare: A është kushtetuese? Kjo është gjithçka që ata marrin në konsideratë. Kjo është gjithçka që ata supozohet të marrin në konsideratë. Jo si ndihen ata për ligjin, jo nëse ai përputhet me vlerat e tyre personale, as nëse partia e tyre e mbështet atë. Por vetëm, a është kushtetuese?

E megjithatë, kjo ishte një nga gjërat e pakta që demokratët nuk pyetën sepse atyre nuk u intereson nëse është apo jo kushtetuese. Ajo që u intereson është fuqia, pushteti dhe nëse Amy Coney Barrett do të zvogëlojë apo përmirësojë fuqinë e tyre.

Ata e shohin Gjykatën e Lartë thjesht në terma politikë. Pra, nuk është për tu habitur që ata i zhvilluan dëgjimet e sotme si një tubim fushate.

Por, më çuditshmja nga të gjitha, është se vetë demokratët kanë kaluar pjesën më të madhe të dy viteve të fundit duke pranuar publikisht se ObamaCare është një katastrofë. Gjashtë nga 10 demokratët që aktualisht janë në Komisionin Gjyqësor të Senatit, bashkë-sponsorizuan legjislacionin e Medicare për gjithë popullsinë.

Përsëri pra, ka të bëjë me fuqinë. Pra, ky është çelësi i enigmës kur dëgjimet e konfirmimit bëhen ushtrime politike partizane. Ata e bëjnë Gjykatën e Lartë në vetvete të duket si një ushtrim politik partiak dhe që degradon besimin e publikut në gjykatë dhe mbështetjen e tyre për institucionet tona.

Ironia, sigurisht, është se është Donald Trump është ai që po minon normat tona demokratike. E mbani mend këtë? Ata lobojnë për këtë kudo. E megjithatë nuk është Trump ai që u përpoq të paketonte Gjykatën e Lartë. Ai mund të ishte përpjekur kur republikanët kishin kontrollin e Kongresit. Ai nuk e konsideroi asnjeherë paketimin e Gjykatës së Lartë. Tani janë demokratët ata të cilët po planifikojnë për një gjë tët tillë.

Hugo Chavez mblodhi Gjykatën e Lartë të Venezuelës në 2004. Erdogan bëri të njëjtën gjë në Turqi. Si e bënë këtë? Si i bëjnë ata popullsitë e tyre të shkojnë së bashku me ta? Duke pretenduar se sistemet e tyre gjyqësore ishin tashmë të paligjshme. Tingëllon e njohur?

Të Shtunën, Joe Biden ngeci në të njëjtën linjë provash që dëgjuat nga Kamala Harris në debatin javën e kaluar. Republikanët tashmë kanë mbushur gjykatën, deklaroi Joe Biden. Po, kemi pasur nëntë gjyqtarë për më shumë se 150 vjet. E megjithatë disi, pa e vërejtur askush, Trump paketon Gjykatën e Lartë.

Janë ata që shkelin Kushtetutën, thotë Joe Biden. Kështu që kur të rishkruaj Kushtetutën, do të jetë më mirë. Kjo është kallëzuesi. Ky është konfigurimi për atë që do të vijë më pas. Joe Biden e di se Republikanët nuk po mbushin gjykatën. Ai gjithashtu e di që mund ta përsërisë atë gënjeshtër pa asnjë pasojë sepse media kurrë nuk do ta vendos atë para përgjegjësisë. Ata duan që ai tia hedhë me të.

Në vitin 2013, kur ndihmoi Barack Obama-në, një operacion politik i quajtur PolitiFact shkroi,- “Paketimi i gjykatës ka përfshirë një degë të qeverisë që propozon të ndryshojë strukturën e gjykatave, ose duke zgjeruar ose ulur numrin e gjyqtarëve”.

Këtë fundjavë, një pjesë nga Associated Press i referohej paketimit të gjykatës, jo me sarkazëm, si depolitizim i gjykatës. Ju rrisni madhësinë e gjykatës për të dobësuar fuqinë e palës tjetër, e paketoni atë plot me partiakë që bëjnë ofertat tuaja dhe ky është depolitizim.

Specifikisht, ja se si e shkrujti Associated Press: “Kandidati i Senatit të Montana Steve Bullock tha se nëse Coney Barrett konfirmohej, ai do të ishte i hapur ndaj masave për të politizuar gjykatën, duke përfshirë shtimin e gjykatësve në stol, një praktikë që kritikët e kanë quajtur paketimin e gjykatave”

Në fakt jo kritikët. Studiuesit, historianët, politikanët, vetë Ruth Bader Ginsburg. Çdo person në Amerikë i referohej paketimit të gjykatës si paketim gjykate deri dy javë më parë. Paketimi i gjykatave po e depolitizon gjykatën tani. Ju me siguri do ta shihni atë përkufizim të zyrtarizuar në udhëzuesin tjetër të stilit të zgjuar të Associated Press pranë shënimeve të tyre në “blerës të padokumentuar” dhe “trazira paqësore”

Përshtati: Kanali 7