Kanali 7...

Gjykata e SHBA-ve rrëzon vendimin/ Hiqet e drejta për abort

Nga sot, miliona gra në Shtetet e bashkuara të Amerikës e kanë të ndaluar të abortojnë pasi Gjykata e Lartë mori sot vendimin.

 

Gjykata rrëzoi vendimin historik, disa javë pasi një dokument i paprecedentë i zbuluar sugjeroi që ajo favorizonte një gjë të tillë. Vendimi do të transformojë të drejtat e abortit në Amerikë, me shtetet individuale që tani mund të ndalojnë procedurën.

 

Gjysma e shteteve amerikane pritet të vendosin kufizime ose ndalime të reja. Trembëdhjetë kanë miratuar tashmë të ashtuquajturat ligje të nxitjes që automatikisht do ta shpallin të jashtëligjshëm abortin pas vendimit të Gjykatës së Lartë. Një numër i të tjerëve ka të ngjarë të kalojnë shpejt kufizimet e reja.

 

“Prandaj ne mendojmë se Kushtetuta nuk i jep të drejtën për abort…dhe autoriteti për të rregulluar abortin duhet t’i kthehet popullit dhe përfaqësuesve të tij të zgjedhur”, thuhet në një pjesë të aktgjykimit.

 

Çështja historike e vitit 1973 Roe kundër Wade pa që Gjykata e Lartë vendosi me një votim 7 me dy se e drejta e një gruaje për të ndërprerë shtatzëninë e saj mbrohej nga kushtetuta e SHBA. Vendimi u jepte grave amerikane të drejtën absolute për një abort në tre muajt e parë (tremujorin) e shtatzënisë, por lejoi kufizime në tremujorin e dytë dhe ndalime në tremujorin e tretë. Por, në dekadat që nga ajo kohë, vendimet kundër abortit kanë frenuar gradualisht aksesin në më shumë se një duzinë shtetesh.