Kanali 7...

Greqia publikon analizën se sa ka ndikuar COVID-19 në ekonominë në Shqipëri dhe Ballkanin

Një nga faktorët më të goditur nga Pandemia Covid-19,pa dyshim është ekonomia,e cila po shfaq përditë grafik në rënie në shumë shtete të botës në fushën e ekonomisë.

Profesori i Asociuar grek në Departamentin e Studimeve Ndërkombëtare dhe Evropiane  Dr. Dimitrios Skiadas, ka folur në konferencën në internet të organizuar nga Dhoma Greko-Serbe e Tregtisë, se si ka ndikuar pandemia dhe ka treguar shifrat e ekonomisë në disa nga shtetet e Ballkanit.

Shqipëri

Qeveria shqiptare pret një ulje të PBB-së deri në 7% këtë vit, duke vlerësuar se do të kthehet në shenjën pozitive në 2021 dhe në + 4,5% në 2022, tha Këshilltari i zyrës Greke ISD në Shqipëri , Sarantis Moschovis. Ndër të tjera, ai vuri në dukje se me përjashtim të sektorit të ndërtimit, i cili “po funksionon” me një ritëm të shpejtë në vend, si rezultat i tërmetit në 2019, të gjithë sektorët e tjerë janë në një trajektore në rënie, ndër të tjera turizmi, shërbimet, industria dhe shitja me pakicë.

 Ai shtoi se papunësia pritet të arrijë 30% këtë vit, nga 12% në 2019 dhe tha se qeveria shqiptare ka caktuar 300 milionë euro mbështetje për shkak të covid-19. Diplomati grek vuri në dukje se ekonomia informale në vend vazhdon të lulëzojë, megjithë përpjekjet e bëra për ta kufizuar atë.

Maqedonia e Veriut

Përhapja e pandemisë së koronavirusit veproi si një “frenim” për zhvillimin e ekonomisë së Maqedonisë së Veriut, vuri në dukje kreu i Zyrës Greke të Çështjeve Ekonomike dhe Tregtare në Shkup, Pagona Larda, duke thënë tipikisht se “recesioni pritet këtë vit të tejkalojë 4%, me inflacionin që qëndron në 1% “. Ai kujtoi se në vitin 2019 PBB në vend ishte 11.3 miliardë euro, rritur me 3.6% krahasuar me 2018.

Gjithashtu vuri në dukje se pandemia e koronavirusit ka prekur 82% të bizneseve në vend, ndërsa nivelet e varfërisë janë rritur përsëri. Diplomati Larda theksoi se qeveria e Maqedonisë së Veriut ka caktuar më shumë se 1 miliard euro në mbështetje për shkak të covid-19 dhe nënvizoi se humbësit e mëdhenj janë sektorët e turizmit dhe transportit

Bosnje-Hercegovina

Bosnje-Hercegovina pret një recesion ekonomik prej më shumë se 5% këtë vit, me papunësinë që është e lartë dhe të rinjtë tejkalojnë 40%, tha Leonidas Papakonstantinidis, Këshilltar i i Greqisë në vendin fqinj. Ai shtoi se deficiti i buxhetit të shtetit është duke u rishikuar vazhdimisht lart dhe vuri në dukje se “qeveria pret ta zvogëlojë atë përmes dy huave, 125 milion euro nga BE dhe 320 milion euro nga Fondi Monetar Ndërkombëtar në 2021”.

Bullgari

Për Bullgarinë, sekretari i parë i ambasadës greke në vendin fqinj, Dimitrios Maos, tha se në shtator rastet u regjistruan 20 herë krahasuar me maj, ndërsa siç tha ai, “vendi ka mbase shkallën më të lartë të vdekshmërisë për frymë në BE”.

Rumani

Qeveria Rumune pret një recesion prej 5.2% këtë vit, megjithatë, duke vlerësuar se në 2021 ajo do të kthehet në një shenjë pozitive dhe posaçërisht në 3%, tha për pjesën e tij Këshilltari i Parë i Ambasadës greke në Rumani, Pantelis Giannoulis. Ai theksoi se për shkak të pandemisë së koronavirusit, ulja e xhiros së biznesit tejkalon 17%.  Ndër të tjera, ai përmendi se Greqia është në vendin e 8-të të listës së investitorëve në vendin fqinj, me kapitalin e investuar në 1.7 miliardë euro dhe zbuloi se në muajt e fundit më shumë se 400 kompani greke janë regjistruar në Rumani.

Serbi

Ekonomia informale në Serbi arrin në 24%, vuri në dukje këshilltari i përgjithshëm i Ambasadës greke në vendin fqinj, Vassilis Skronias, duke thënë se për shkak të covid-19 këtë vit vendi pritet të zvogëlojë PBB-në e tij me 1.5%. Ai vuri në dukje se biznesmenët serbë pohojnë se nëse pandemia e koronavirusit ndalet tani, do të duhet një vit që ata të shërohen përsëri.

Greqi

Z. Skiadas vuri në dukje se si shfaqet rezultat i ekonomisë, PBB e Greqisë nga 187 miliardë euro në 2019 pritet të arrijë 170-171 miliardë euro këtë vit, duke humbur kështu 8.5%, dhe në 180 miliardë euro në 2021. “Pandemia e “Covid-19 është mjaft e shtrenjtë në Greqi”, nënvizoi ai.

Duke iu referuar një studimi të fundit të kryer nga Organizata Botërore për Zhvillimin e Lëvizjes së Biznesit me Ndikim të Lartë, Z. Skiadas vuri në dukje se 55.6% e sipërmarrësve e konsiderojnë punën nga shtëpia më pak efektive se prania fizike në vendin e punës, ndërsa 43% thanë që nuk dotë frekuentojnë ambientet e puneës deri sa të kaloj pandemia. 

Lidhur me gatishmërinë e kompanive greke në krizën pandemike, sipas sondazhit të paraqitur nga Z. Skiadas, 60% deklaruan se ishin të papërgatitur dhe pa një plan dhe 13% e kompanive nuk kishin as pajisjet themelore për të mbështetur punën në distancë .