Kanali 7...

Koronavirusi nuk ka mbërritur kurrë në këtë rajon, ja arsyeja

Rastet e Covid-19 po rriten në shumë rajone të Kanadasë , por ka një rajon ku virusi nuk ka mbërritur kurrë: Nunavut , territori më verior dhe më i madh në vend dhe një nga zonat më të largëta dhe të populluara  më rrallë në vend dhe botë. Deri më sot, në fakt, nuk ka pasur raste pozitive të koronavirusit. Siç raportohet nga BBC , arsyet duhet të gjenden në masat e miratuara menjëherë nga zyrtarët e Nunavut dhe në izolimin natyror që dallon territorin

Marsin e kaluar, ndërsa kufijtë nëpër botë ishin mbyllur, zyrtarët e Nunavut vendosën disa rregulla të rrepta të udhëtimit në zona të ndryshme të Kanadasë, duke ndaluar hyrjen në  rajon të gjithë jorezidentëve. Nga ana tjetër, banorët e kthyer, janë të detyruar të kalojnë dy javë në hotele të dedikuara – në qytetet Ëinnipeg, Yelloëknife, Ottaëa ose Edmonton – me shpenzimet e qeverisë dhe të kontrolluara nga rojet para se të kthehen. Deri më tani, pak më shumë se 7,000 banorë të këtij rajoni kanë kaluar kohë në këto qendra izolimi.

 

Për më tepër, maskat janë të detyrueshme në të gjithë territorin, pavarësisht nga mungesa e rasteve. “Vendimi mjaft drastik për të futur këto masa u mor për shkak të cenueshmërisë së mundshme të popullsisë ndaj Covid-19 dhe sfidave unike të rajonit të Arktikut,” thotë Dr Michael Patterson , kreu i shëndetit publik në Nunavut.

 

Inuitët, në fakt, përbëjnë mbi 80% të popullsisë së territorit. Dhe shumë bashkësi Inuit – në Nunavut dhe gjetkë – janë potencialisht në rrezik për disa arsye. Këto përfshijnë kushte joadekuate dhe të pasigurta të strehimit si dhe probabilitetin e lartë të prekjes nga tuberkulozi.

 

Izolimi natyror – Afërsisht 36 mijë njerëz që jetojnë në këtë zonë janë të ndarë në 25 komunitete të shpërndara në dy milion kilometra katrorë. Distancat janë “ndonjëherë befasuese”, pranon Dr. Patterson. Izolimi natyror ka të ngjarë të jetë pjesë e arsyes së mungesës së rasteve.

 

Sidoqoftë, tani ka pasur një lehtësim të lehtë të masave krahasuar me marsin. Por vëmendja është gjithmonë e lartë. Dr Patterson, për shembull, nuk mendon se Nunavut do të jetë i lirë përherë nga rastet e koronavirusit. “Nuk do të vija bast se do të qëndronte pa Covid për kaq shumë kohë”.

 

Vështirësitë – Izolimi mund të ndihmojë, por gjithashtu mund të krijojë pengesa. Në fakt, shumica e komuniteteve të Nunavut nuk kanë mundësinë për të kryer tamponë në nivel lokal. Kur ekziston mundësia, kohët për të marrë rezultatet janë të gjata. Aktualisht po bëhen përpjekje për të përmirësuar situatën e testimit.

 

Për më tepër, burimet mjekësore në zonë janë të kufizuara. Spitali me 35 shtretër në Iqaluit , kryeqytet, mund të trajtojë rreth 20 pacientë Covid-19, vlerëson Dr. Patterson. Në rast të një shpërthimi, “njerëzit që kanë nevojë për trajtim ose për t’u shtruar në spital do të duhet të transportohen në spitale të tjera”.

Burimi: TGCOM