Kanali 7...

Kush i financon protestat e dhunshme në SHBA?

Nga Michael Rectenwald/ Autor i dhjetë librave. Ai ishte Profesor i Arteve Liberale në Universitetin e Nju Jorkut  në vitet 2008 – 2019.

 

Pse korporatat gjigante dhe miliarderët financojnë protestat “Black Lives Matter” dhe “Antifa”, dhe pse majtistët pranojnë ndihmën e tyre?

Nëse jeni njohur me burimet e financimit të korporatave dhe miliarderëve të cilët qëndrojnë prapa protestave Black Lives Matter dhe Antifa dhe angazhimet socialiste të këtyre grupeve dhe udhëheqësve të tyre, me siguri keni menduar pse ‘klasa kapitaliste’ do të mbështeste një lëvizje, doktrina e së cilës është me sa duket në antitezë ndaj interesave të tyre.

Pse të majtët amerikanë kërcejnë si marioneta të lidhura me tela të tërhequra nga miliarderë globalistë? A nuk e kuptojnë ata që në të vërtetë po u shërbejnë individëve që pretendojnë se i kundërshtojnë?

Përgjigja nuk është aq e thjeshtë. Elitat e korporatave dhe miliarderëve preferojnë një lloj socializmi, domethënë ‘socializmin e korporatave’.

Tregu i lirë kërcënon sistemin e kontrollit shtetëror në rastin e socializmit shtetëror. Në rastin e socializmit të korporatave, tregu i lirë përfaqëson një pengesë për akumulimin e pasurisë të papenguar. Socialistët e korporatave nuk kanë për qëllim të eliminojnë fitimin.

Përkundrazi, ata duan të rrisin atë dhe t’i mbajnë të gjitha për vete.

Për të siguruar dhe vlerësuar në maksimum fitimet, socialistët e korporatave kërkojnë të eleminojnë konkurrencën dhe tregun e lirë.

Nën socializmin shtetëror, monopolin e mban shteti. Nën socializmin e korporatave, monopolistët janë korporata gjigande. Por të dy ekonomitë politike karakterizohen nga monopoli.

Ideologjia socialiste funksionon në dobi të socialistëve të korporatave sepse demonizon konkurrencën dhe tregun e lirë në përpjekje për t’i eleminuar ato. Kjo shpjegon pse korporatat kapitaliste si Amazon dhe donatorët mega të pasur kapitalistë si George Soros dhe Tom Steyer në të vërtetë financojnë organizata me axhenda të qarta socialiste, si Black Lives Matter, dhe pse Google , YouTube Facebook , Twitter dhe gjigandët e tjerë të internetit duket se favorizojnë të majtët dhe madje edhe socialist mbi përmbajtjen dhe përdoruesit ‘e djathtë’.

Socializmi i korporatave, bllokimet e koronavirusit dhe trazirat

Ne mund ta shohim planin socialist të korporatave në veprim me bllokimet e Covid-19 dhe trazirat e Black Lives Matter / Antifa. Masat drakonike të bllokimit të përdorura nga guvernatorët dhe kryebashkiakët demokratë dhe shkatërrimi i kryer nga protestuesit po bëjnë punën që socialistët e korporatave dëshirojnë të bëjnë. A është ndonjë çudi që elitat e korporatave favorizojnë politikën e majtë? Përveç destabilizimit të shtetit, politika e majtë po ndihmon në shkatërrimin e bizneseve të vogla, duke eleminuar kështu konkurrentët.

Siç thekson Fondacioni për Edukimin Ekonomik, bllokimet dhe trazirat janë kombinuar për të arritur një goditje një ose dy që po rrëzon miliona biznese të vogla – “shtylla kurrizore e ekonomisë amerikane” – në të gjithë Amerikën.

Fondacioni raportoi se “7.5 milionë biznese të vogla në Amerikë rrezikojnë të mbyllin dyert e tyre. Një sondazh më i fundit tregoi se edhe me huatë federale, gati gjysma e të gjithë pronarëve të bizneseve të vogla thonë se do të duhet të mbyllen përgjithmonë. Pagesa tashmë ka qenë e rëndë. Vetëm në Nju Jork, urdhrat e qëndrimit në shtëpi kanë detyruar mbylljen e përhershme të më shumë se 100,000 bizneseve të vogla. “

Për më tepër, bizneset në pronësi të pakicave janë më të rrezikuarat. Edhe Guvernatori i Nju Jorkut Andrew Cuomo pajtohet: “Ata janë 90 përqind e bizneseve të Nju Jorkut dhe po përballen me sfidat më të vështira”.

Ndërkohë, siç vë në dukje Fondacioni për Edukimin Ekonomik, nuk ka asnjë provë që bllokimet kanë bërë diçka për të ngadalësuar përhapjen e virusit. Po kështu, nuk ka asnjë provë që Black Lives Matter ka bërë diçka për të ndihmuar jetën e njerëzve me ngjyrë.

Përveç vrasjes së njerëzve me ngjyrë, trazirat protestuese të Black Lives Matter dhe Antifa kanë shkaktuar dëme të mëdha në bizneset dhe lagjet e komunitetit.

Ndërsa këto zhvillime përshkallëzohen drejt së vërtetës, Amerika është në trazira ndryshe nga çdo trazirë e mëparshme  në historinë 244-vjeçare.

Ndërsa bizneset e vogla janë shtypur nga kombinimi i bllokimeve drakoniane dhe çmendurisë së trazuar, gjigandët e korporatave si Amazon kanë lulëzuar si kurrë më parë. Të dy zhvillimet ‘ashtu ndodhin’ për të na lëvizur më pranë socializmit të drejtuar nga korporatat.

Siç vuri në dukje BBC News, të paktën tre nga gjigandët e teknologjisë, Amazon, Apple dhe Facebook kanë vlerësuar fitimet masive gjatë bllokimeve, fitime të cilat pa dyshim u mbështetën nga trazirat që kushtuan një deri në dy miliardë dëme te prones . Gjatë tre muajve që përfunduan me qershorin, “fitimi tremujor i Amazon prej $ 5.2 miliardë ishte më i madhi që nga fillimi i kompanisë në 1994 dhe erdhi pavarësisht shpenzimeve të mëdha për veshje mbrojtëse dhe masa të tjera për shkak të virusit”.

Shitjet e Amazon u rritën me 40 përqind në tre muajt që përfunduan në Qershor. Siç raportohet nga TechCrunch, Facebook dhe platformat e saj WhatsApp dhe Instagram u konstatua një rritje prej 15 përqind të përdoruesve, gjë që solli të ardhura në një total prej 17.74 miliardë dollarësh në tremujorin e parë.

Facebook u ngrit në tre miliardë përdorues të internetit në mars, ose dy të tretat e përdoruesve të internetit në botë, një rekord. Të ardhurat e Apple u rritën gjatë së njëjtës periudhë, me fitimet tremujore që u rritën 11 përqind nga viti në vit në 59.7 miliardë dollarë. “Walmart, shitësi më i madh i vendit, tha se fitimet u rritën me katër për qind, në 3.99 miliardë dollarë”, gjatë tremujorit të parë të vitit 2020, siç raportohet nga Washington Post.

Këto korporata të njëjta janë gjithashtu mbështetës të mëdhenj të Black Lives Matter dhe grupeve të lidhur. Siç raportoi CNET, “Google ka dhënë 12 milionë dollarë, ndërsa Facebook dhe Amazon po dhurojnë 10 milion dollarë për grupe të ndryshme që luftojnë kundër padrejtësisë racore. Apple po premton një shumë të madhe prej 100 milion dollarësh për një Iniciativë të re Raciale Equity and Justice që do të ‘sfidojë pengesat sistematike për mundësinë dhe dinjitetin që ekzistojnë për komunitetet me ngjyrë, dhe veçanërisht për komunitetin e zi’ sipas Drejtorit te pergjithshem te Apple Tim Cook.”

A është thjesht një rastësi që numri i bizneseve të vogla është shkurtuar gati në gjysmë nga bllokimet e Covid-19 dhe trazirat e Black Lives Matter / Antifa, ndërsa gjigandët e korporatave kanë konsoliduar kontrollin e tyre të ekonomisë, si dhe fuqinë e tyre mbi shprehje individuale në internet dhe më gjerë?

Apo, bllokimet dhe trazirat vërtetojnë se socializmi i korporatave është në rregull? Dhe a është ” kapitalizmi i zgjuar “ thjesht një fushatë e përbashkët e madhëdhënieve me publikun për të qetësuar aktivistët dhe njerëzit me ngjyrë në mënyrë që të kërkojnë favor dhe të shmangin anulimin e kulturës? Apo, a shpreh kapitalizmi i zgjuar në të vërtetë interesat globaliste, të korporatave socialiste? Si do të dukej një politikë që u shërben interesave të tilla?

Socializmi i korporatave dhe majtizmi bashkëkohor

Monopolet globale të korporatave ose monopolet e mundshme do të përfitojnë nga krijimi i llojeve krejtësisht të reja të identitetit për tregje të reja dhe kështu do të mirëpresin dhe inkurajojnë pluralizmin gjinor, transgjinorizmin dhe morfizmat e tjerë të identitetit. Prishja e kategorive të qëndrueshme të identitetit gjinor gërryen dhe kontribuon në prishjen e familjes, ose bastionin e fundit të ndikimit midis masave dhe pushtetit të korporatave.

Në fund të fundit, korporata kapitaliste globale do të përfitonte nga një monopol i vetëm qeveritar i globalizuar me një grup ligjesh, dhe kështu do të promovonte një internacionalizëm pa kufij nën një qeveri globale, mundësisht nën kontrollin e tyre të plotë, i njohur ndryshe si globalizëm. Dhe socialistët e korporatave do të përfitonin nga eliminimi i bizneseve të vogla.

Si përputhet kjo me të majtën bashkëkohore? Ka të njëjtat objektiva. Leftizmi inkurajon imigracionin e papenguar . Gjithashtu inkurajon pluralizmin gjinor dhe transgjinor dhe haptazi thirrje për shpërbërjen e familjes . Ai kërkon të shkatërrojë kujtesën historike, kulturën e trashëguar, krishterimin dhe shtetin kombëtar. Ai synon një monopol të qeverisjes njëbotërore dhe përbuz biznesin e vogël dhe ndërmarrjen e lirë.

Kështu, politika e majtë përputhet në mënyrë të përkryer me interesat globaliste të korporatave monopolistike. Dhe socialistët e korporatave janë përfituesit e ‘aktivizmit’ të tyre.