Kanali 7...

Kush përfiton nga bllokimet që po destabilizojnë të gjitha aspektet e shoqërisë sonë?

Nga Dr. Mathew Maavak/Ekspert për parashikimin e rrezikut dhe qeverisjen

Kush përfiton nga bllokimet që po destabilizojnë të gjitha aspektet e shoqërisë sonë? Mos shikoni më larg se oligarkia globale në zhvillim.

Në tetor 2019, Qëndra Johns Hopkins për Sigurinë Shëndetësore, Forumi Ekonomik Botëror dhe Fondacioni Bill dhe Melinda Gates, organizuan Ngjarjen 201. Ngjarja 201 konsistonte në një ushtrim pandemie të një niveli të lartë. Ushtrimi ilustroi fushat ku partneriteti publik dhe privat do të ishte i nevojshëm gjatë përgjigjes ndaj një pandemie të rëndë të supozuar, në mënyrë që të zvogëlohen pasojat ekonomike dhe shoqërore në shkallë të gjerë.

Ushtrimi arriti në përfundimin se një koronavirus i ri hipotetik mund të përfundojë duke vrarë të paktën 65 milion njerëz në të gjithë botën brenda 18 muajsh nga shpërthimi i tij.

Kur Covid-19 doli rastësisht nga Wuhan dy muaj më vonë, shkencëtarët po nxitonin të gjeneronin parashikime të tjera të ngjashme alarmante duke përdorur një larmi modelesh shkencore të diskutueshme. Studiuesit nga Universiteti Imperial College në Londër, për shembull, parashikuan një numër vdekjesh prej 500,000 në Mbretërinë e Bashkuar dhe dy milion në Shtetet e Bashkuara të Amerikës deri në fund të tetorit të këtij viti.

Ndërsa modelet shkencore të paraqitura janë kontradiktore, mospërputhëse dhe kanë krijuar një amnezi pandemie globale, pyetja që lind natyrshëm është: A ishte shkenca e histerisë së ndërmjetësuar nga masa? Ka shumë pyetje shqetësuese ende pa përgjigje.

Ndoshta ajo që kemi të bëjmë me të vërtetë është një rast i “koronapsikozës” masive siç e quajti me vend Presidenti i Bjellorusisë Alexander Lukashenko. Pyetjes se kush përfiton nga bllokimet globale që po destabilizojnë të gjitha aspektet e shoqërisë sonë, katër rrymat e mëdha të mëposhtme mund të japin një ide.

Devijimi i Madh

Siç ka paralajmëruar Dr. Mathew Maavak, për më shumë se një dekadë, bota po vështron një bashkim të mbingarkesave të rrezikut, shkrirjeve socio-ekonomike dhe një Depresioni të Dytë të Madh. Për klasat sunduese, Covid-19 po devijon me vetëdije, vëmendjen e publikut larg pasojave katastrofike të keqmenaxhimit ekonomik dhe fraksionimit të pasurisë. Konsolidimi i Big Tech me Big Media ka krijuar një botë Orwelliane ku mbizotëron histeria kolektive.

Ne kemi hyrë në një “normale të re” ku, Koreja e Veriut ofron më shumë liri ambulatore sesa Melburni, Australi. Ndërsa trazirat dhe demonstrat masive nga radikalët e ndryshëm nënvlerësohen, postimet në Facebook që vënë në dyshim bllokimet konsiderohen të papranueshme e shkojnë deri në censurim.

Korona-totalitarizmi është çuditërisht më i theksuar në vendet anglisht folëse. Mbi të gjitha, këto kombe po shohin falimentimet socio-ekonomike me përmasa shumë të mëdha ndaj homologëve të tyre. Edhe vetë qeveritë e tyre po minohen sistematikisht nga brenda. Departamenti Amerikan i Sigurisë Kombëtare, i krijuar pas 11 shtatorit për të luftuar terrorizmin, tani po jep 10 milion dollarë grante për organizatat që supozohet se luftojnë ekstremizmin e djathtë dhe supremacinë e të bardhëve. Kjo radikalizonë më tej keqpërmbajtjet e majta të cilat po shkatërrojnë qytetet e Amerikës dhe ekonomitë e saj në emër të drejtësisë sociale. Megjithatë, ekziston një arsyetim kurioz prapa kësaj politike të çmendur siç ilustron pjesa vijuese.

Transferimi i Pasurisë së Madhe

Ndërsa cirku vazhdon, ushqimi po reduktohet. Në vend të falimentimit, siç treguan tendencat e fundit, qendër globale për teknologji të lartë dhe inovacion, Silicon Valley dhe monopolet e lidhura me të, janë duke arritur fitime rekord së bashku me censurat e kryera të mediave sociale. Miliarderët amerikanë mblodhën 434 miliardë dollarë vetëm në dy muajt e parë të bllokimit. Sa më shumë bllokime, aq më shumë pasuri i përllogaritet tekno-elitës. Ndërsa dhjetëra miliona individë dhe biznese të vogla do të përballen me falimentimin deri në Krishtlindje, revolucioni i largët i punës po u dhuron çmime të mëdha me shumë miliarda dollarë themeluesit të kompanisë Amazon, Jeff Bezos dhe Mark Zuckerberg, themeluesit të kompanisë Facebook. Kurse kompanitë Microsoft dhe Amazon, ndër të tjera, janë zgjeruar me 50% që nga fillimi i pandemisë.

Ndërkohë, Big Banks, Big Pharma, Big Tech dhe monopole të tjerë po marrin ndihma të bollshme të bankës qendrore ose paketa stimuluese për të shkatërruar ndërmarrjet më të vogla që luftojnë. Covid-19 është një dhuratë që nuk pushon së dhuruari për disa të zgjedhur. Por si do arrijë të mbajë teknoligarkia një shkallë besueshmërie dhe kontrolli shoqëror në një botë të varfër dhe të trazuar?

Filantropia e Madhe

Filantropia oligarkike do të jetë një tipar dominues i kësaj dekade, dekadë e cila karakterizohet nga paqëndrueshmëria, pasiguria, kompleksiteti dhe paqartësia.

Sipas një raporti të fundit të gazetës Guardian, fondacionet filantropike janë shumëfishuar në mënyrë eksponenciale në dy dekadat e fundit, duke kontrolluar një arkë lufte me vlerë më shumë se 1.5 miliardë dollarë. Një shumë kjo e mjaftueshmë për të financuar ekspertë, organizata joqeveritare, median, e në këtë mënyrë për ti kontrolluar ato.

Fondacioni Bill dhe Melinda Gates është një shembull kryesor i mënyrës se si funksionon filantropia oligarke. Që nga viti 2000, ajo ka dhuruar më shumë se 45 miliardë dollarë për kauza bamirësie dhe një pjesë e kësaj është krijuar për të kontrolluar botimin e mediave globale.

Varfëria, uria dhe dëshpërimi do të rrisin shkallën e ndjeshmërisë dhe të mirënjohjes publike megjithë paragjykimin e ngulitur të filantropisë elitare ndaj institucioneve dhe kauzave elitare. Sipas një raporti të pub;ikuar nga gazeta Guardian, milionerët britanikë dhanë 1,04 miliardë paund për artet dhe vetëm 222 milion paund për të reduktuar varfërinë, gjatë një periudhe 10 vjeçare deri në 2017.

Rivendosja e Madhe

Një krasitje e madhe do të ndodhë në mënyrë të pashmangshme në klubin mega-miliarder pasi gjithçka që mbetet nga ekonomia globale e kurorëzimeve të kanibalizuar sistematikisht. Klubi do të bëhet më i vogël, por më i pasur dhe do të përpiqet të lëkundë fatin tonë kolektiv. Kontrolli mbi arsimin, kujdesin shëndetësor, mjetet e komunikimit dhe dispozitat themelore shoqërore po i caktohen gjithnjë e më shumë nga qeveritë, elitës globale. Qeveritë që bashkëpunojnë në “normalen e re”, herët a vonë do të përballen me zemërimin e masave të dëshpëruara. Politikanët dhe “luftëtarët e ndryshëm të drejtësisë shoqërore” do të dëbohen kur të kenë përfunduar dobinë e tyre.