Kanali 7...

Parlamenti voton rezolutë për të luftuar antisemintizmin

Parlamenti shqiptar miratoi të enjten një rezolutë që bashkon përpjekjet globale për të luftuar antisemitizmin. Ky vendim bëri jehonë edhe në disa media të huaja.

 

“Washington Post” shkruan se Parlamenti votoi unanimisht përkufizimin e përcaktuar nga Aleanca Ndërkombëtare për Përkujtimin e Holokaustit, duke u bërë vendi i dytë me shumicë myslimane që e miratoi atë pas Kosovës.

 

Përkufizimi përshkruan gjuhën e urrejtjes dhe veprime të tjera që diskriminojnë popullin hebre ose shtetin, pronat e tij ose objektet fetare.

 

Lëvizja “Luftojmë Anti-Semintizmin” me bazë në Neë York e quajti aktin e Shqipërisë një vendim historik dhe u kërkoi vendeve të tjera t’i bashkohen asaj.

 

“Në një kohë kur antisemitizmi po rritet në të gjithë botën, përkufizimi nuk ka qenë kurrë më i rëndësishëm. Jo vetëm që përcakton saktësisht se si duket urrejtja hebreje, por miratimi i përkufizimit bën të qartë se antisemitizmi nuk ka vend në shoqëri të lira, demokratike dhe tolerante si Shqipëria ”, tha kreu i Lëvizjes, Sacha Roytman-Dratëa.

 

Forcat gjermane naziste pushtuan Shqipërinë nga shtatori 1943 deri në nëntor 1944, kur u dëbuan nga partizanët. Sidoqoftë, Shqipëria mburret se ishte i vetmi vend ku asnjë hebre nuk u vra ose nuk iu dorëzua nazistëve.

 

Popullsia hebreje e vendit u rrit nga 200 para Luftës së Dytë Botërore në më shumë se 3,000 deri në fund të saj pasi shqiptarët mbronin miqtë e tyre hebrenj dhe ndihmonin hebrenjtë e tjerë që ikën nga Gjermania dhe Austria, duke i kontrabanduar ata jashtë vendit ose duke i fshehur në shtëpi.

 

Një komunitet i vogël hebre që jetonte në Shqipëri u largua nga vendi për në Izrael menjëherë pas rënies së regjimit komunist në 1991.

 

Javën e ardhshme, forumi i parë ballkanik kundër antisemintizmit do të mbahet në Shqipëri.