Kanali 7...

Përplasja Presidencë-Qeveri/ Meta letër Denajt: Shkelët ligjin me Fondin Saudit

Vijon sërish përplasja në distancë përmes letrave zyrtare mes Presidentit dhe Ministrise së Financave lidhur me Fondin Saudit.

Me shkresën drejtuar këtë të premte, kreu i shtetit, edhe njëherë akuzon ministren Denaj se nuk janë respektuar procedurat kushtetuese për këtë marrëveshje.

Sipas tij, argumentet e paraqitura nga Ministria e Financave nuk qëndron, madje ka të dhëna të gabuara dhe qëndrime në shkelje te ligjit.

Në letrën e fundit, Meta ka evidentuar se negociatat i ka kryer Fondi Shqiptar i Zhvillimit dhe kjo është në shkelje të ligjit. Gjithashtu, edhe pse pretendohet nga qeveria se kemi të bëjmë me të njëjtën shumë dhe vetëm destinacioni është ndryshuar, kreu i shtetit nënvizon se kjo praktikë nuk është e vlefshme për financimet e huaja.

Një tjetër argument i përdorur nga kreu i shtetit është se kjo marrëveshje, nuk mund të ketë të njëjtat kushtet me atë që është negociuar më herët për shkak dhe të zhvillimeve ekonomike, prandaj ajo cilësohet një marrëveshje e re dhe si e tille kërkohet përmbushje e detyrimeve kushtetuese dhe ligjore për lidhjen saj.

“Nëse bëhet fjalë për të njëjtin projekt dhe financimi i tij është siguruar pas ratifikimit të kontratës së huasë dhe grantit me ligjet nr. 63/2019 dhe 64/2019, ky është një rast flagrant kur, marrëveshje që duhet të ishin negociuar, nënshkruar dhe miratuar në emër të Republikës së Shqipërisë, për të shmangur kërkesën e llogaridhënies dhe transparencës, janë ndryshuar duke u negociuar dhe nënshkruar në emër të Këshillit të Ministrave. Është e qartë se, për të shmangur dhënien e shpjegimeve përpara Presidentit të Republikës, siç ishin kërkuar, dhe për të mbuluar çdo paligjshmëri që mund të jetë kryer në këtë proces për financimin e një projekti me shumë impakt publik, qeveria shqiptare, ka ndryshuar draftet e marrëveshjeve dhe ka keqorientuar edhe kredidhënësin, duke nënshkruar këto marrëveshje huaje në emër të Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë.”