Kanali 7...

Qeveria miraton buxhetin 2021/ Fokusi tek Shëndetësia dhe Rindërtimi

Qeveria tërhiqet nga varianti  i saj se ekonomia do të bjerë këtë vit me 4.5%.

 

Në variantin final këshilli i ministrave parashikon se gjatë këtij viti recesioni do të jetë -6.1% , reflektim ky i efekteve të pandemisë. por serisht ky parashikim është dukshëm më i ulët se ato të insitucioneve finaciare ndërkombëtare

 

Në buxhetin e miratuar për vitin që vjen, rritja do të jetë në nivlet e 5.5% dhe pritshmëritë janë që të jetë në këto nivele edhe në dy vitet pasardhëse. shtylla kryesore pritet jenë nivlei i lartë i investimeve publike, krysisht në rindërtimin e objekteve pas tërmetit.

 

Por vitin e ardhshem parashikohet që borxhi publik të nisë trajektoren rënëse. nga 80.1 % që pritet të mbyllet 2020-ta vitin tjeter parashikohet qe të bjerë me 78.6 % e prodhimit të brendshëm bruto.