Kanali 7...

STUDIUESIT KUNDER IZOLIMIT. “MENAXHIMI I KEQ VRET ME SHUME SE VIRUSI”

Menaxhimi i keq i pandemisë shkaktoi më shumë dëme sesa vet koronavirusi.  Sipas epidemiologut të Universitetit te Stanford John Ioannidis edhe shumë nga vdekjet e hershme mund të ishin parandaluar. Në artikullin shkencor të publikuar në Gazetën Europiane të Hetimit Klinik,  Ioannidis është shprehur se vdekjet kanë ardhur si pasojë e një menaxhimi të dobët të sistemeve shëndetësore, e nqs do të ishtë një administrim më i mirë i masave, shumë prej tyre do të ishin shmangur. Studiuesi vë gjithashtu në dyshim dëmin e shkaktuar nga Covid-19, kundrejt dëmit të shkaktuar si pasojë e izolimeve.  Të dhënat tregojnë se rezulton një normë vdekshmërie nga 0.15 në 0.2% për Covid-19, një shifër 4 herë me e ulët se vlera e supozuar në fillim të pandemisë nga Organizata Botërore e Shëndetësisë.

Kjo e varet shumë nga faktorë të ndryshëm në vende të ndryshme si psh: mosha, faktorët socio-ekonomik dhe sistemi i shëndetit publik.

Sidoqoftë, efektet e faktorëve të tillë si papunësia, kriza ekonomike, depresioni dhe izolimi social, janë efekte të cilat ndihen më shumë në planin afatgjatë. “Shmangia e vdekshmërisë së mëtejshme të tepërt do të varet nga fakti nëse ne mund t’i zgjidhim këto çështje dhe të parandalojmë bllokime të mëtejshme dhe masa të tjera drastike.”- është shprehur epidemiologu.

Nisur nga studimi i këtyre ekspertëve mjekësore të Universitetit të Stanford, sëmundja e koronavirusit është 17 herë më pak fatale sesa supozohej në fillim të krizës së pandemisë. Vetëm gjatë marsit, vdekshëmria ishte 3.4%, ndërsa tani ajo është korigjuar në 0.65%.

I njëjti studiues shkruan se 10% e popullsisë së botës mund të infektohet me SARS-CoV-2 deri në fund te tetorit të 2020.