Kanali 7...

Trump kundër Biden / Ja kush e fitoi debatin dhe çfarë do të thotë për zgjedhjet e vitit 2020

Opinion nga Doug Schoen/ Fox News

Në debatin e dytë dhe të fundit presidencial të enjten mbrëma, amerikanët ishin dëshmitare të një diskutimi shumë më pak të egër, më koherent dhe më përmbajtësor.  Me fjalë të tjera, një më normal sesa debati i shkuar vetëm tre javë më parë.

Eshtë e sigurt të thuhet se shkëmbimi 96-minutësh midis Presidentit Trump dhe ish-Nënpresidentit Joe Biden nuk do të ndryshojë thelbësisht garën presidenciale. Mbi 48 milione amerikanë kanë votuar tashmë, dhe pak njerëz mbeten të pavendosur.

Sidoqoftë, sipas mendimit tim, performanca e Presidentit Trump ishte e matur, me mesazhe dhe u kontrollua. Kështu, për çdo votues të pavendosur dhe votues të orientuar drejt republikanëve që mund të jenë dekurajuar nga debati i parë kaotik i presidentit, performanca e Trump të enjten mbrëma me siguri i siguroi ata dhe madje mund t’i ketë çuar disa të vendosin të hedhin votat në favor të tij.

Për më tepër, performanca e presidentit përforcon një argument që unë bëra në një botim të Fox News më herët këtë javë: që Biden është përpara, por fitorja e tij nuk është një përfundim i falur. Dhe mos bëj asnjë gabim, është brenda sferës së mundësisë që Trump të bëjë një rikthim që të kujton fitoren e tij në 2016.

Gjatë debatit, Biden mbajti pjesën e tij për pjesën më të madhe dhe performanca e tij nuk ka të ngjarë të shkurajojë asnjë votues ose të ndikojë në pozicionin e tij të votimit.

Sidoqoftë, ndërsa nata vazhdonte, performanca e Biden u zvogëlua ngadalë. Ai u përpoq të dilte me përgjigje koherente në pyetjet e ngutshme nga Trump në lidhje me tema të diskutueshme, të tilla si marrja e fondeve nga burimet ruse, përveç se të lëshonte mohime dhe ta kthente akuzën përsëri te Trump.

Më tej, Biden kreu një numër gafash gjatë gjithë natës, duke përfshirë bërjen e një referimi të gabuar të Hitlerit që ngatërroi ekspertët.

“Të kesh një marrëdhënie të mirë me udhëheqësit e vendeve të tjera është një gjë e mirë”, tha Trump për marrëdhënien e tij me diktatorin e Koresë së Veriut Kim Jong Un.

Biden u përgjigj: “Kjo është si të thuash se kemi pasur një marrëdhënie të mirë me Hitlerin para se ai në të vërtetë të pushtonte Evropën.

Për më tepër, në një shenjë se ish nënkryetari po bëhej gjithnjë e më i pakëndshëm, Biden kontrolloi orën e tij në 15 minutat e fundit të debatit në një mënyrë që për shumicën e amerikanëve të moshuar të kujtonte Presidentin George HW Bush gjatë debatit të tij në vitin1992 me sfiduesin Bill Clinton, i cili vazhdoi ta mposhtte Bushin.

Megjithëse kjo ka të ngjarë të mos jetë rasti për Biden duke qenë se Biden në pjesën më të madhe shihet si një kampion për klasën e mesme dhe atë punëtore lëvizja ishte simbolike e performancës së dobësuar të Biden ndërsa nata vazhdonte.

Për këtë qëllim, me një farë suksesi, Trump punoi për të rimarrë rolin e tij të 2016-tës si një “i huaj” që garon kundër një politikani rival të karrierës. Trump bëri disa sulme ndaj Biden për të qenë një politikan në karrierë i cili ka qenë në Uashington për pesë dekada, megjithatë nuk ka arritur reforma domethënëse në çështje të tilla si imigrimi.

Ndërsa është më e vështirë për Trump që të pozicionohet si një “i huaj” si presidenti i ulur, sulmet e tij ndaj Biden gjithashtu e bënë më të vështirë për Biden të paraqitet si një agjent ndryshimesh i cili do të miratojë reforma domethënëse në imigrim, krim dhe madje edhe kujdes shëndetësor.

Për sa i përket pikave të forta të Biden, ashtu si me debatet e mëparshme, momenti më i mirë i Biden ishte gjatë segmentit në pandeminë e koronavirusit. Duke u përballur me një Trump më të qetë dhe më pak të paqëndrueshëm, Biden ishte në gjendje të bënte çështjen kryesore për kandidaturën e tij: që këto zgjedhje të ishin një referendum mbi udhëheqjen e dështuar të pandemisë së Trump.

“Nëse nuk dëgjoni asgjë tjetër, unë them sonte, dëgjoni këtë: kushdo që është përgjegjës, për të mos marrë kontrollin në fakt, duke thënë ‘Unë nuk marr asnjë përgjegjësi fare’ fillimisht – kushdo që është përgjegjës për kaq shumë vdekje nuk duhet të mbetet president i Shtetet e Bashkuara të Amerikës, ”-tha Biden.

Ish nënkryetari shmangu  diskutimin e gjatë në lidhje me kontaktet e biznesit të huaj të djalit të tij Hunter.

Mohimi i drejtpërdrejtë i Biden-it për çdo sjellje të gabuar ose të papërshtatshme e parandaloi Trump që të lidhte me forcë Joe Biden me aktivitetet e Hunter në një mënyrë që mund ta ndihmonte politikisht Trumpin. Në fund të fundit, sipas mendimit tim, performanca e Trump ishte me të gjitha masat më e fortë se ajo e Biden, dhe u demonstroi votuesve se presidenti është ende në garë.