Kanali 7...

Vatikani reagon pasi Gjykata e Lartë në SHBA ndaloi abortin: Sfidon gjithë botën

Akademia për Jetën e Vatikanit vlerësoi të premten vendimin e Gjykatës së Lartë të SHBA-së për abortin, duke thënë se ai sfidoi botën të reflektojë mbi çështjet e jetës, por gjithashtu bëri thirrje për ndryshime sociale për të ndihmuar gratë të mbajnë fëmijët e tyre.

 

Departamenti i Vatikanit tha gjithashtu në një deklaratë se mbrojtja e jetës njerëzore nuk mund të kufizohet në të drejtat individuale sepse jeta është një çështje me rëndësi të gjerë shoqërore.

 

Gjykata e Lartë e SHBA-së të premten ndërmori hapin dramatik për të përmbysur vendimin historik të vitit 1973, Roe v Wade, që njihte të drejtën kushtetuese të një gruaje për një abort dhe e legalizoi atë në mbarë vendin.

 

“Fakti që një vend i madh me një traditë të gjatë demokratike ka ndryshuar qëndrimin e tij për këtë çështje sfidon gjithashtu të gjithë botën”, thuhet në një deklaratë të akademisë.

 

Presidenti i SHBA Joe Biden, një katolik i përjetshëm, dënoi vendimin, duke e quajtur atë një ditë të trishtuar për Amerikën dhe duke etiketuar konservatorët e gjykatës si “ekstremist”.